Karczma znajduje się w obrębie „Siedliska Brzeziniak” – zespołu budynków noclegowych i rekreacyjnych (m.in. Pensjonat Matecznik i Młodniak, Galeria Fantasmagoria).
Przygotowywane są tu dania kuchni polskiej, ukraińskiej i regionalnej: bojkowska zupa borowikowa (przyrządzana jest według przepisu z ok. 1650 r., podawano ją na stołach dworskich w dawnych Bieszczadach), mołdawski specjał (pierś kurczęcia w winno-ziołowej marynacie z warzywami), olbrzymki huculskie (pierogi wypełnione ziemniakami, serem, boczkiem, polewane masłem czosnkowym), wilczy przysmak (baranie żeberka duszone w sosie własnym), przekąska Bacy (pieczona baranina), bliny po łemkowsku (placki ziemniaczane z gulaszem), bliny po ukraińsku.
Karczma specjalizuje się w serwowaniu pstrąga, według własnej receptury na różne sposoby: Pstrąg Boba z Brzozowego Lasu, Pstrąg Przysmak Niedźwiedzi smażony, czosnkowo-musztardowy, Pstrąg Warszawiaka ma parze, z warzywami w sosie cytrynowo-maślanym, czy pstrąg grillowany w marynacie koperkowo-pietruszkowej. Do lokalnych specjalności, które na pewno wejdą do kanonu kuchni bieszczadzkiej XX wieku można zaliczyć dwie potrawy: Bieszczadzką Normalkę (gulasz z kaszą i ogórkiem kiszonym) oraz Golonkę Trapera podawaną z chlebem, chrzanem i musztardę.
Projekt Nowoczesne narzędzia wsparcia rozwoju turystyki dla małych destynacji turystycznych w Polsce (Pogórze Dynowskie) i na Słowacji (okres Svidnik) współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013.
Strona www.karpaty.turysyka.pl została rozbudowana w ramach zadania publicznego pn. "Rewitalizacja Drogi św. Jakuba na Podkarpaciu - VIA REGIA" współfinansowanego ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki.